het museum

In het Reuzenhuis hangt heel het jaar door een feestelijk sfeer. Laat je meevoeren in de wereld van deze gigantische personages, die hun intrek hebben genomen in een oud herenhuis in de stijl van Louis XV.

Je hebt al je inlevingsvermogen nodig tijdens je bezoek. Je ziet hoe een reus gemaakt wordt, welke systemen er zijn om ze te dragen en hoe het feest van de reuzen in Ath al van generatie op generatie in verschillende families wordt doorgegeven.

Het fenomeen van de reuzen stopt trouwens niet aan de grens. Overal in Europa kan je reuzen tegenkomen. In ons museum merk je aan de hand van mooi geïllustreerde documentaires waar ze overal opduiken. 

Het Reuzenhuis heeft ook regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen over allerlei thema’s.

Geniet ervan om op je gemakje door deze magische plek  te kuieren, in het hart van de stad, midden tussen de verhalen en geschiedenis!

Het gebouw en de geschiedenis

In 1995 koopt de stad Ath dit herenhuis en start met grootse restauratiewerken, met Europese middelen van Objectif 1 en met de tussenkomst van het Commissariaat-Generaal voor Toerisme van het Waals Gewest.

De bedoeling is om er een museum onder te brengen dat gewijd is aan het fenomeen van populaire reuzen in België, Frankrijk, Spanje, …In 2000 opent het Reuzenhuis haar deuren voor publiek. Twintig jaar later groeit de idee om de collecties te verrijken met die van het vroegere Geschiedkundig Museum, dat eerder de deuren sloot…

HET KASTEEL VAN CAMBIER

De familie Cambier en de houtindustrie

In 1880 ontwikkelen de broers Cambier het bedrijf dat door hun vader Emmanuel is gesticht. Het kleine meubelmaker atelier van weleer wordt een moderne fabriek, die in 1888 350 arbeiders tewerkstelt en in 1896 532. Deze groei is te danken aan de serieproductie van de houten stoel met een gebogen rugleuning, ondertussen een ware klassieker.

Het economisch en financieel succes van de meubelfabrikanten, brengt Léon Cambier ertoe om een politiek mandaat op te nemen. Hij is gedeputeerde van het arrondissement Ath van 1894 tot 1898 en van 1900 tot 1904. Hij doet ook meermaals een greep naar de burgemeesterssjerp.

De twee broers blijven samen aan de slag tot ze in 1898 hun eigendommen verdelen. Léon behoudt het herenhuis in de rue de Pintamont, waar hij rond 1909 met grote werken start. Hij bouwt het huis uit met een noordelijke vleugel, langs de ruelle Rigault. Deze Italiaanse villa, met een decor van faïences in de gevel, krijgt ook de stempel van de stijl van 1900, onder meer in de vorm van deuren en ramen.
De grote uitbouw aan de achtergevel is een mooi voorbeeld van de architectuur van die periode. Het nieuwe gebouw wordt bekroond met een terras met balustrades. Aan de voorkant is de balustrade bekleed met klassiek geïnspireerde cherubijnen. De achterzijde is versierd met borstbeelden van personages uit de Griekse mythologie. De balustrades, cherubijnen en bustes zijn gegoten in een cement dat wit marmer imiteert.

Achter de Italiaanse villa ligt een serre, die opgetrokken is volgens de mode van die tijd. In beton gegoten rotsen vormen het decor, verrijkt met waterpartijen en een kunstmatige waterval. De serre loopt door in de oranjerie, die in de stijl van de jaren 1900 werd gebouwd in de voormalige kapel van het college van Liessies. Binnen in de Italiaanse villa is het houten decor duidelijk op de renaissance geïnspireerd en bedoeld om te dienen als uithangbord voor het bedrijf, net zoals het Louis XV-salon in de oorspronkelijke woning.
Aan de achterzijde werd het park waarschijnlijk in dezelfde periode heringericht door Léon Cambier, met de aanleg van een grote centrale vijver en de aanplant van bomen (waaronder een opmerkelijke rode beuk).

Adres

Rue de Pintamont, 18
7800 Ath
(+32) 068/ 68 13 00

OPENINGSUREN

Dinsdag - Vrijdag : 10u – 12u en 13u – 17u
Weekends en vrije dagen : 14u – 18u
Gesloten op maandag

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN VISIT ATH

Naar de inhoud springen